Platenspelers
De mensheid heeft veel te danken aan de Amerikaanse uitvinder Thomas Edison. Hij bedacht de gloeilamp, de microfoon en de filmcamera – en het eerste geslaagde apparaat voor het opnemen en afspelen van geluid. Edisons fonograaf, zoals hij deze vroege versie van de platenspeler noemde, was in 1877 gereed voor een demonstratie. De fonograaf verschilde in die zin van latere pick-ups dat het geluid kwam van een metalen cilinder in plaats van een plaat.Begin 20e eeuw legde de fonograag het echter af tegen de grammofoon van Emile Berliner, die platte platen afspeelde. Echter, het fundament dat gelegd werd door Thomas Edison vormde de essentie van het kunnen maken van opnamen en het hebben van een medium waarop deze is vastgelegd.
"Nog niet in het museum"
Nu, anno 2020, zou u denken dat de tijd van de platenspeler ver achter ons ligt. Echter, niets is minder waar; de platenspeler staat nog steeds niet in het museum! Hoe dat komt? Nou, omdat de geluidskwaliteit nog steeds heel heel erg goed is. Zeker in het digitale tijdperk waarin we leven is het moeilijk voor te stellen of het concept platenspeler nog steeds levensvatbaar is? Nou en of dat zo is! We gaan hier zeker geen vergelijk aan van welk medium het beste is want dat is heel persoonlijk. Laten we het zo stellen dat ondanks al het technologisch geweld van vandaag de dag, de platenspeler zich qua kwaliteit nog steeds staande kan houden.
"Muzikale therapie"
Het draaien van een plaat is ook een fysieke handeling waarbij men zich echt bewust wordt van het draaien van muziek. Het uitzoeken, de plaat uit zijn hoes halen, de naald even reinigen, de arm op de plaat leggen.. Ja, het werkt bijna therapeutisch. We zien tegenwoordig ook dat de jongere generatie de platenspeler weer ontdekt heeft. In de verkoopcijfers zien we terug dat de verkoop van fysieke geluidsdragers (de LP) inmiddels de compact disc ingehaald heeft en dat is bijzonder. Bij AudioXperience vindt u een bijzonder aanbod van platenspelers en voor elke portemonnaie. Heeft u nog een doos platen op zolder staan of wellicht heeft u nooit uw oude platen weggedaan, dan is het misschien interessant om te denken aan de aanschaf van een platenspeler.
"Afregelen is een vak"
Het goed laten klinken van een draaitafel daar komt wel wat bij kijken. Denk daarbij aan zaken zoals het afstellen van overhang, azitmuth, naaldkracht, snelheid, dwarskrachtcompensatie, ja dat zijn nogal wat parameters die invloed hebben op de weergave. Geen nood, wij hebben onze Dr. Needle! Martijn heeft jarenlange ervaring met het afstellen en afregelen van draaitafels. Is een draaitafel door hem onderhanden genomen dan kunt u zich verzekeren van dat de beste geluidskwaliteit uit uw draaitafel wordt gehaald! Deze zorg wordt graag door ons uit handen genomen.
Onderhoud van uw platenspeler
Bij ons kunt u uiteraard terecht voor een servicebeurt aan uw platenspeler. Alle kritische onderdelen van uw draaitafel worden nagelopen op eventuele gebreken. Denk dan aan zaken zoals armlagering, afstelling van het element, plateau lagering, a oen zijn er onderdelen aan vervanging toe dan krijgt u vooraf van ons een prijsopgave. Tevens ontvangt u van ons een advies voor de eerstvolgende upgrades die u kunt laten uitvoeren voor uw Linn LP 12. Veel onderdelen hebben wij op voorraad zoals snaren, stofkapscharnieren en veren. Een gemiddelde servicebeurt duurt ongeveer tussen de 1 en 2 uur. U betaalt € 75,- per uur. Bent u voornemens om een upgrade aan te schaffen, dan krijgt u van ons de service beurt gratis!