Maidstone Kent
Onze start met Chord Electronics
In 1989 startte oprichter, hoofdingenieur en eigenaar John Franks Chord Electronics en is gevestigd in het rustieke The Pumphouse in Maidstone Engeland. John was werkzaam bij diverse bedrijven gespecialiseerd in schakelende voedingen en tot de dag van vandaag wordt deze voedingstechnologie in alle Chord producten toegepast. De Chord SPM 900 was het eerste product van zijn hand en belichaamde zijn doel om zeer nauwkeurige en fantastisch klinkende versterkerontwerpen te produceren.. Niet veel later startte Chord een samenwerking met de BBC om hun eerste Broadcast Quality versterker te ontwikkelen, Deze professionele eindversterker is beter bekend als de AM820. Dit werd jarenlang de nieuwe industriestandaard bij de BBC en al snel volgden andere Studio's zoals Abbey Road , Sony (New York), Toshiba (Japan), Skywalker Sound (L.A.) en nog vele anderen.
In de beginperiode was het bedrijf voornamelijk gefocust op analoge technologieën, maar ging al snel richting digitaal nadat John Franks Rob Watts ontmoette. Hun harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen met een nieuwe chip in de revolutionaire Chord Hugo DAC. Vanaf de oprichting vain 1989 tot 2014 breidde Chord zich internationaal uit vanwege de kwaliteit en het unieke vakmanschap van hun hoogwaardige audioproducten. De Chord DAC 64 uit 2003 is bijvoorbeeld een klinkend voorbeeld van de digitale revolutie die Chord doorgemaakt heeft. Latere producten en ontwikkelingen vonden hun weg in bijvoorbeeld de Chord Dave D/A-converters van wereldklasse. Een nieuwe generatie Chord versterkers werd in München 2022 gepresenteerd. In 2023 hebben we voor het eerst naar de nieuwe Ultima series kunnen luisteren en bleek zeer verassend qua performance. De weergavekwaliteit is uitmuntend in zijn prijsklasse en daarmee gaven we groen licht met de start van Chord Electronics in ons assortiment.
Chique with a touch of Bling
Het gebruik van LED's in de producten van Chord is onmiskenbaar en geeft het product een geheel eigen look en feel. In de Chord Ultima 3 voorversterker en Ultima 6 eindversterker neemt het een prominente plaats in zonder dat het catchy wordt: Chique met een touch of Bling. In ieder geval slim gedaan want op deze manier valt een product van Chord natuurlijk direct op tussen alle andere producten. Op verzoek kan trouwens de de interne verlichting uitgeschakeld voor als u het graag rustig wilt houden. Qua bouwwijze levert Chord hier vakwerk af. De constructie van de componenten is feilloos en zeer zwaar uitgevoerd in prachtig geanodiseerd aluminium. Let bijvoorbeeld op de 28mm dikke aluminium frontplaat van de eindversterker (!), de zware Integra staande kolommen en u snapt waar het gewicht van 22,4 kg vandaan komt. Deze bouwkwaliteit vindt u door de gehele range terug, ook in de kleinere portable producten.
Switchmode powesupply's
Het gebruik van ultrahoogfrequente voedingen (switchmode) neemt een zeer belangrijke plaats in hun ontwerpen. Hier dus geen gebruikelijke grote transformator en grote afvlakcondensatoren die door de meeste rivalen wordt gebruikt. Niet alleen zorgt de efficiëntie van een dergelijke voeding ervoor dat Chord compactere en fysiek lichtere producten kan maken, maar levert ook klankmatige voordelen op het gebied van vervorming, reactievermogen en stabiliteit. Schakelende voedingen zien we bijvoorbeeld ook terug in de ontwerpen van Linn en Soulution en leveren ook daar uitmuntende prestaties. Innovatie noemt men dat en dit gegeven stelt direct het perspectief op welk niveau deze firma's werken.
Gehoormatige eigenschappen
Wij maken onze selectie natuurlijk niet op basis van hoe producten eruit zien. Natuurlijk speelt het een rol, maar primair kiezen wij op basis van de gehoormatige eigenschappen en ieder merk moet daarin onderscheidend zijn. Chord componenten zijn relatief compact en u vindt al gauw een plaatsje voor deze versterkers. Door de enorme massa van het toegepaste aluminium is ook de warmte afvoer excellent. Daardoor is zelfs mogelijk een eindversterker te plaatsen in een kast, zoals we deze recent hebben kunnen plaatsen bij een klant. Luisteren we naar de klankeigenschappen van de Ultima Pre 3 en Ultima 6 eindversterker dan valt direct op dat zijn klanksignatuur duidelijk anders is dan we gewend waren van vorige generaties. In positieve zin valt op dat zijn klankprofiel juist zeer rijk is, maar ook hoog oplossend. In het verleden konden sommige versterkers nogal schraal klinken maar daar is hier absoluut geen sprake van. Door die rijkheid en zeer gedetailleerde is des weergave spectaculair goed. Ook geven de versterkers geen krimp als het gaat om het aansturen van veeleisende luidsprekers. Onze minst efficiënte weergever maar briljante weergever is de Magico A1 die met zijn gesloten kastconstructie, slechts 84 db ( 82.7 in praktijk) rendement en een gemeten minimum impedantie van 2.7 Ohm (!) menig versterker op zijn knieën krijgt. De Ultima 6 eindversterker stuurde deze luidsprekers zonder enige moeite aan en wist het klankpotentieel van deze monitor volledig te benutten en bracht een waanzinnig klankspektakel naar voren. Een sublieme combinatie bleek dus.
Chord Ultima Integrated
We hebben hem in bestelling staan en het zou niet lang meer moeten duren eer wij Chord's eerste en enige geïntegreerde versterker aan ons assortiment mogen toevoegen. Tot nu toe leverde Chord enkel voor/eindversterkers. Compact van afmeting maar voorzien van alle technologie uit de Ultima Series. Deze versterker levert 125w per kanaal en en is voorzien van line level ingangen als ook gebalanceerd. Wij beluisterden een pre-productiemodel en waren zeer overtuigd van zijn geweldige klankeigenschappen. Dit alles ook nog een voor een zeer concurrerende prijs!